Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn

Direct naar het aanvraagformulier

Laten we vrijheid van meningsuiting niet gebruiken om anderen naar beneden te halen, maar om de maatschappij een mooiere plek te maken.

Loesje is een campagne gestart: Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn. Om deze boodschap uit te dragen heeft Loesje samen met illustrator Xaviera een speciale poster ontworpen, in kleur en met beeld.

Bestel een actiepakket hier (gratis, alleen verzendkosten)

Voor iedereen die Loesje wil helpen met het uitdragen van deze gedachte is er een actiepakket te bestellen waarvoor je alleen de verzendkosten betaalt. De actiepakketten bestaan uit grote kleurenposters, stickers en ansichtkaarten van de illustratie. Hang de poster op het raam thuis, op het werk of op school. Ook kunnen gezeefdrukte draagtassen en pins besteld worden.

Deel je foto’s op #LOESJEENXAVIERA #LOESJENL #XAVIERAALTENA #ZEGGENWATJEDENKT

Loesje hoopt dat de campagne de verruwing tussen mensen op straat en online tegen gaat.

Brief van Loesje

Je kent me van mijn posters. Met positief-kritische teksten probeer ik op mijn manier de wereld een stukje mooier te maken. Nederland zie ik graag als een tolerant land, met het homohuwelijk, emancipatie van vrouwen, euthanasie, een liberaal drugsbeleid en, wat ik het meest belangrijk vind: vrijheid van meningsuiting.

In Nederland mag je elke gedachte of mening die je hebt hardop uitspreken, zonder dat je daarvoor in de gevangenis belandt. Maar de laatste tijd maak ik me zorgen over hoe mensen met elkaar discussiëren. Tegenwoordig slaan we wel eens door in het ongefilterd delen van onze meningen. Op straat en op social media móeten we over alles een oordeel hebben. En geven. Mijn nicht met overgewicht wordt gebashed op sociale media en krijgt in haar werk geen promotie. Mijn buurman die homo is, loopt niet hand in hand met zijn vriend op straat omdat hij bang is om te worden uitgescholden of aangevallen. Een vriendin, een moslima, wordt mét hoofddoek uitgemaakt voor terrorist, maar zónder hoofddoek voor hoer. En een vriend die een kleur heeft, krijgt racistische opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd.

Je mag zomaar wat roepen, maar waar ligt voor ons de grens van vrijheid van meningsuiting? Een ongezouten mening op zijn tijd kan een ingeslapen discussie ook een nieuw leven inblazen. Alleen lijkt het wel of we vergeten zijn, dat we onze mening geven om mee te doen aan een goed gesprek. Echte discussies heb ik nog wel eens in de kroeg als ik met een biertje en een stel vrienden het nieuws bespreek. Op andere plekken mis ik die. Op straat verschuilen we ons in de massa en online lopen anonieme commentaren uit op vervelende berichten, pesten en haatmail.

Als we een tolerante samenleving willen zijn, moeten we daar ons best voor doen. We moeten ons in elkaar verplaatsen, om elkaar te begrijpen. En om elkaar te kunnen begrijpen, moeten we naar elkaar luisteren en met elkaar in gesprek gaan. Zomaar hard iets roepen is niet het toppunt van democratie. Iets met aandacht zeggen, levert wel een bijdrage. Daarom heb ik een nieuwe campagne; deze keer mét beeld voor extra zichtbaarheid en kleur.

Met de campagne Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn, wil ik mensen aansporen om de verruwing op straat en online tegen te gaan en ze aanzetten na te denken over de verantwoordelijkheid die vrijheid met zich meebrengt.

Laten we vrijheid van meningsuiting niet gebruiken om anderen naar beneden te halen, maar om de maatschappij een mooiere plek te maken.

Loesje

 

MEDIA

Op pad met de Selfie-conducteurs

De Selfieconducteurs Mustafa en Onur zijn ambassadeurs van mijn campagne: “Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn”.
Deze twee positieve helden trokken eropuit om kaartjes onder NS reizigers te verspreiden.

Met grote dank aan de Selfieconducteurs, de NS en filmmaker Sydney Kuipers.

 

Nathan Rutjes

De positieve, maatschappelijke (ex-)voetballer en cultheld Nathan Rutjes is met zijn zoon Lavezzi ambassadeur van mijn campagne ‘Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn’. Hoe cool is dat!

Ook zo’n shirt? Zie mijn webshop.

nathan rutjes - zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn

 

Op bezoek bij Dirk de Wachter

Ik was laatst in Antwerpen op bezoek bij prof. psychiater Dirk de Wachter, die wijze dingen zei over mijn campagne: ‘Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn’.

Je kan het filmpje hier bekijken.

Met grote dank aan Dirk de Wachter, Svenja Arends en Koen Kievits.

 

Daan Roosegaarde zegt wat hij denkt

Voor mijn campagne “Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn”, ben ik een tijdje terug op bezoek geweest in de Droomfabriek van Daan Roosegaarde. Daar deelde hij inspirerende woorden over de campagne. “Ik geloof niet meer in meningen, ik geloof in voorstellen”. Daar zit volgens Roosegaarde de kracht, ontwikkeling en vooruitgang. Je kunt alles terug horen in dit filmpje!

Met grote dank aan Studio Roosegaarde, Sydney Kuipers en Koen Kievits!