Copyright

Stel dat je Loesje zo leuk vindt dat je haar teksten of ideeën met andere mensen wil delen. Je wil bijvoorbeeld een poster ophangen in je klaslokaal of een tekst gebruiken in een boek dat je aan het schrijven bent. Superleuk! Hoewel de teksten van Loesje gewoon van internet te downloaden zijn, zal je in de meeste gevallen toestemming moeten vragen voor het gebruiken van een tekst of poster van Loesje. Wat mag wel en wat mag niet?

 

Copyright

Het is goed om te weten dat er copyright rust op Loesjes handtekening, teksten en gedachtegoed. Dat houdt onder meer haar ideeën en de uitwerking en vorm daarvan in. Deze rechten worden beschermd door de Merkplaats te Amsterdam. Wil je meer weten? Klik dan hier.

Afbeeldingsresultaat voor de merkplaats

Je eigen poster maken
Het is natuurlijk supertof om je eigen inspirerende teksten te verzinnen. Natuurlijk zet je daar, net als Loesje, gewoon je eigen handtekening onder. Net zoals dat jouw handtekening alleen door jou gezet mag worden, is Loesjes handtekening alleen van haar. Je mag dus niet zomaar haar handtekening onder jouw te gekke tekst zetten. Ook mag je geen variaties op haar handtekening maken. Dat betekent dat je niet jouw handtekening in de stijl van Loesje mag neerzetten. Verder rust er ook copyright op de andere kenmerkende eigenschappen van een Loesjeposter, zoals de affiche-achtige verschijning, het lettertype, de witte achtergrond en de zwarte, korte, sloganachtige teksten. Wanneer deze rechten toch in gevaar komen, kan Loesje hier juridische stappen op ondernemen.

 

Posters of teksten van Loesje gebruiken

Omdat er copyright rust op de posters van Loesje, zal je in de meeste gevallen toestemming moeten vragen en krijgen om de poster te gebruiken. Ook vraagt Loesje in bepaalde gevallen een licentievergoeding. De hoogte van die vergoeding hangt af van het doel, de oplage en de verspreiding van de poster en het budget van de organisatie. Ook deze inkomsten worden alleen gebruikt om de activiteiten van Loesje te financieren en de vereniging in stand te houden, zodat Loesje haar idealen kan blijven verspreiden en meer posters kan maken.

Wat mag zonder toestemming?
In de volgende gevallen mag je een poster van Loesje gebruiken zonder toestemming te vragen. Let er wel op dat je posters niet mag aanpassen. Je downloadt ze uit haar posterarchief en gebruikt ze onveranderd.
• Je wil een poster ophangen in bijvoorbeeld je klaslokaal, je personeelskantine, je kantoor of woonkamer, voor persoonlijk gebruik en zonder commercieel doeleind. Leuk!
• Je wil een poster ophangen in de stad en hebt er zelf geen belang bij, behalve dat je mensen aan het denken zet. Hartstikke leuk! Loesje wil wel benadrukken dat plakken alleen mag op de plekken waar het is toegestaan. Kijk voor de zekerheid altijd even in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de stad waarin je de poster wil ophangen.
• Je wil een poster op je persoonlijke Facebookprofiel of Twitteraccount zetten, zonder dat je daarmee reclame maakt voor een product van jezelf of iemand anders. Tof!

Wat mag niet?
Buiten de zaken die hierboven beschreven staan, zoals het gebruiken van de handtekening van Loesje of het namaken van haar posters, zijn er ook gevallen waarin posters niet gebruikt mogen worden.
• Je wil een poster of tekst gebruiken om reclame te maken voor producten of diensten waar je geld aan verdient. Je wil de poster bijvoorbeeld op de social media van je bedrijf zetten, je bedrijfswebsite ermee opleuken of de poster in je brochure zetten. Loesje geeft nooit toestemming voor het gebruiken van haar teksten voor commerciële doeleinden.
• Je wil een poster of tekst gebruiken op bijvoorbeeld een aankondigingsposter voor een evenement of op een vacature voor vrijwilligers. Loesjeposters mogen ook niet gebruikt worden voor promotionele of wervende doeleinden, zelfs niet als niemand er iets aan verdient.
• Je wil een poster ophangen in bijvoorbeeld je etalage of op de deur van je atelier met als doel mensen naar binnen te lokken.
• Je wil een poster gebruiken voor persoonlijk gebruik, maar wil deze poster aanpassen. Je wil er bijvoorbeeld een logo op zetten of een woord veranderen. Posters van Loesje mogen nooit aangepast worden.

Waarvoor moet je toestemming vragen?
Loesjeposters mogen in veel gevallen gebruikt worden als je er toestemming voor hebt gevraagd en hebt gekregen. In de volgende situaties moet je toestemming vragen.
• Je wil een poster van Loesje gebruiken als illustratie in een boek dat je schrijft of waar je aan meewerkt. Denk bijvoorbeeld aan een schoolboek, een encyclopedie, een stadsgids of een roman.
• Je wil een poster gebruiken in bijvoorbeeld een nieuwsbrief, jaarverslag of scriptie.
• Je bent een ideële website, stichting of vereniging en wil een poster op social media zetten.
• Je wil een groep mensen, bijvoorbeeld de werknemers van je bedrijf of de bezoekers van je workshop een geschenk meegeven, zoals een ansichtkaart, mok of magneet, met daarop een poster van Loesje.
• Je hebt een geweldig idee voor een nieuw product dat Loesje zelf nog niet verkoopt met haar teksten erop en wil kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe vraag ik toestemming?
Je kunt toestemming vragen door een mailtje te sturen naar loesje@loesje.nl. Vermeld in het mailtje waar je precies toestemming voor wil vragen, wat de oplage is, om welke tekst het gaat en waarom je de poster wil gebruiken. Je krijgt dan zo snel mogelijk een antwoord over of het mag en hoe hoog de eventuele licentievergoeding is. Duurt het lang voordat je een reactie terugkrijgt? Check dan even je spam / ongewenste mail.

Twijfel je?
Wil je een poster gebruiken, maar weet je niet zeker of je toestemming moet vragen of niet? Stuur dan altijd een mailtje! Je wil natuurlijk voorkomen dat Loesje opeens voor je neus staat omdat je haar posters zonder toestemming hebt gebruikt.

 

Meeschrijven

Je kunt op veel verschillende manieren meeschrijven met Loesje. Misschien heb je wel een workshop gevolgd, een tekstvoorstel ingestuurd via de email of meegeschreven via haar website. Omdat het schrijven van Loesjeteksten een groepsproces is, is het vaak niet eens meer duidelijk wie nou welke tekst geschreven heeft. Elke tekst is dan ook van Loesje.

Teksten die je instuurt via de online meeschrijfpagina, de mail of die je schrijft tijdens een workshop van Loesje, schrijf je vanuit Loesje. Je geeft haar hiermee toestemming de tekst te gebruiken. Loesje kan deze teksten gebruiken voor op posters, maar ook in bijvoorbeeld boekjes, op mokken of andere producten. De inkomsten uit deze producten worden alleen gebruikt om de vereniging die Loesjes idealen probeert te verwezenlijken in stand te houden.

Loesje krijgt elke dag bakken met tekstvoorstellen toegestuurd. Ze bekijkt ze allemaal met evenveel aandacht, maar door die grote hoeveelheid teksten is het helaas niet mogelijk om je op de hoogte te houden van het wel of niet publiceren van jouw ingezonden tekstvoorstel. Je kunt via de website onder het kopje ‘posters’ wel de weekserie in de gaten houden om te kijken of jouw tekst erbij zit.

 

Je eigen ideeën beschermen

Ideeën zijn er om te delen, te verspreiden, te laten groeien en te verwezenlijken. Maar je wil natuurlijk niet dat er iemand anders aan de haal gaat met jouw idee, er iets van maakt wat jij niet wil of er zonder jouw goedkeuring een commercieel slaatje uit slaat. Heb je een eigen songtekst geschreven? Of een subliem idee voor een website of app? Met CCproof kun je op een simpele, veilige en snelle manier je ideeën online vastleggen.

Afbeeldingsresultaat voor cc proof
Voor meer informatie over CCproof of om een account te openen, klik dan hier.