Actie Coming-Outdag

Op 11 oktober is het Coming-Outdag. Deze dag symboliseert dat je mag zijn wie je bent, ongeacht je seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit. Dit jaar wil ik extra aandacht besteden aan deze dag met de actie ‘wees jezelf er zijn al zoveel anderen’.

Het actiepakket dat ik samenstelde met posters en stickers was binnen no-time uitverkocht. Maar je kunt wel de posters downloaden en zelf printen. Hang ze op 11 oktober thuis, op school of op je werk. Ik ben erg benieuwd waar mijn posters allemaal terecht komen. Heb je er eentje opgehangen? Deel een foto en vermeld waar het hangt, tag me op social media @loesjevdposters en gebruik de hashtags #Loesje, #Comingoutdag2021, #Weesjezelf

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. Help je met het uitdragen van deze boodschap?
Dat kan op verschillende manieren:
1) Deel mijn poster op 11 oktober online op je website of op social media;
2) Download een poster (in kleur of zwart-wit) en hang hem op op een plek waar zoveel mogelijk hem kunnen zien.

Hier download je de posterserie in zwart-wit.
Hier download je de posters in kleur.

Brief van Loesje

De tijdgeest verandert steeds en dat vind ik een goed teken. Eerst was er de regenboogvlag en toen kwamen er steeds meer letters en kleuren bij. De hokjes worden langzaamaan vloeibaar. Bij mijn neefje op school is het helemaal niet meer nodig om uit de kast te komen. Hij heeft een kleurrijke vriendengroep waarin iedereen zelfverzekerd is en zichzelf kan zijn. Maar dat is nog niet overal zo. Het uitkomen voor je eigen seksualiteit of genderidentiteit kan best een worsteling zijn. Ik hoop dat mijn posters een steun kunnen zijn voor die mensen.

Het is best gek dat er voor de LHBTIQA+ community een specifiek moment is waarop je publiekelijk uit de kast zou moeten komen. Jezelf zijn doe je juist op je eigen manier. Je kunt groots uit de kast komen met een fanfare en een feest, maar net zo goed glip je er stilletjes uit zonder dat iemand het ziet. Alles is goed. Niemand gaat je controleren. Doe wat goed voelt.

Een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn, daar kan iedereen aan bijdragen. Bijvoorbeeld door te leren wat er in de wereld van een ander speelt. Ik hoop dat de teksten op de stickers en posters in dit actiepakket een aanzet geven voor een goed gesprek. Een goed gesprek heeft iets van een avontuurlijke reis. Het geeft nieuwe inzichten en zorgt voor een verbreding van je horizon.

Gelukkig zijn er veel verschillen. Stel je voor dat iedereen precies op mijn ouders zou lijken. Of op mijn broertje! Te veel van hetzelfde gaat algauw vervelen. Ik heb liever een kleurrijke wereld vol met interessante mensen.

Een plek waar iedereen zichzelf mag zijn, dat hoeft geen utopie of vergezicht te zijn. Ook in het hier en nu kunnen we onze oogkleppen onder het tapijt vegen, elkaar leren kennen, steunen en liefhebben. Ik hoop dat het over een paar jaar helemaal niet meer nodig is om uit de kast te komen. Dat het over de hele wereld normaal wordt dat er zoveel meer bestaat dan de hetero die past binnen het hokje ‘man’ of ‘vrouw’. Dat we niet in angst en oordelen blijven hangen, maar samen de verschillen vieren. Het liefst in een met discoglitter overgoten feest.

Wil je meer leren over de betekenis van LHBTIQA+? Of wil je horen hoe jongeren met twijfels over hun genderidentiteit en/of seksuele geaardheid zijn omgegaan? Kijk dan eens op iedereenisanders.nl.

Loesje